15. SEPTEMBAR: PROMOCIJA KNJIGE "DEVET ŽIVOTA"

U utorak, 15. septembra 2020. godine, u zdanju Muzeja vazduhoplovstva u Surčinu, ispred kultnih lovačkih aviona iz perioda Drugog svetskog rata, "Harikena" i "Spitfajera", održana je promocija knjige "Devet života".

Knjigu je predstavio Dušan Simić, predsednik vazduhoplovnog udruženja "Mark IX" iz Beograda, prevodilac i izdavač knjige, a specijalni gost je bio Velibor Vukašinović, magistar istorije, stručnjak za vazduhoplovstvo, vojni i civilni pilot.

Promociju su podržali i prisustvovali joj predstavnici sledećih pilotskih udruženja: "Udruženje linijskih pilota", "Kurjaci sa Ušća" i "Sveti Arhangel Gavrilo". Posebno je značajno da je promociju knjige podržala Uprava za tradiciju Ministarstva odbrane Republike Srbije, kao i sám Muzej vazduhoplovstva, koji je za ovu priliku omogućio i pristup pilotskoj kabini lovačkog aviona "Spitfajer".

Knjiga je objavljena početkom septembra u povodu obeležavanja 80-te godišnjice vazduhoplovne bitke za Britaniju. Upravo 15. septembra 1940. godine, koji je proglašen Danom bitke za Britaniju (Battle of Britain Day), odbijen je najžešći napad nemačkih agresorskih formacija u dva naleta, koji su trebali biti uvod u invaziju Velike Britanije od strane nemačkih oružanih snaga.

O značaju bitke za Britaniju je govorio pilot i istoričar Velibor Vukašinović. O knjizi i autoru, učesniku bitke za Britaniju, govorio je izdavač i prevodilac Dušan Simić. Snimak promocije će narednih dana biti objavljen na web-sajtu udruženja "Mark IX". Promocija je završena pozivom ljubiteljima vazduhoplovstva, da se čitajući knjigu ličnih pilotskih memoara Alana Kristofera Dira (Al Dira), upoznaju sa viteškim pozivom pilota-lovca.