O NAMA

Posetioče ovog web-sajta, dobrodošao!
Nalaziš se na marketinškoj platformi udruženja građana "Mark IX" kojeg je osnovala i podržala grupa ljubitelja vazduhoplovstva sa ciljem da istakne značaj i neguje tradiciju jednog posebnog vojnika u svakoj armiji sveta: PILOTA-LOVCA.

Osnovna VIZIJA ovog web-sajta jeste popularizacija vojnog pilotskog poziva, a naročito nebeskih vitezova – pripadnika LOVAČKE AVIJACIJE.

Osnovna MISIJA ovog web-sajta jeste negovanje tradicije vojnog pilotskog poziva na našim prostorima i podsećanje na njegov značaj za srpsko društvo i državu, ali se u prostornom smislu ne ograničava na Republiku Srbiju, niti na Balkanski region, već je nadnacionalan i pripada svima koji sa naročitom empatijom doživljavaju uzvišenost ove profesije.

Od 1912. godine, od kada srpska istoriografija beleži prvog srpskog vojnog pilota, Mihajla Petrovića, pa do današnjih dana, u našoj javnosti nije često naglašavano postojanje, dometi, neuspesi i podvizi - a iznad svega, značaj - koje ti vojnici posebnog kova imaju za društvo, državu i narod. Ako se osnovni razlog tome može naći u delu službene tajne, ipak  u javnost dospeju ponekad, a najčešće posmrtno - to možemo uočiti iz naše bliske i dalje prošlosti - spominjani kao akteri herojskih dela u odbrani naroda i države; jednom godišnje, ili ređe, njihova imena se spomenu u komemorativnoj, tužnoj prilici. A ko su oni bili, po čemu su bili osobiti za života i šta smo učinili kao društvo da njihova dela i njih same učinimo besmrtnim, malo ko se time doskora bavio . . .

A zašto je to važno učiniti? Zato što kada god su bilo gde na planeti koju nastanjujemo, bilo koja država i narod u neprilici ili iskušenju, odbrambenom ili ofanzivnom, slobodarskom ili osvajačkom, prvi ešelon vojnika koji primaju najjače udarce protivnika ili mu ih furiozno zadaju, uvek čine PILOTI-LOVCI. Jasno je, otuda, da ove vojnike mora imati svaka armija na svetu, u dovoljnom broju i kvalitetno obučene, ali je jasno da se oni ne pronalaze na otvorenim konkursima. Instinkti koje u sebi nose ih čine predodređenima za taj poziv rođenjem, a potom – u posedu vanserijskih i natprosečnih kvaliteta za običnog čoveka – bivaju obučeni za svoj posao, za koji moraju biti neprekidno spremni u psiho-fizičkom smislu, zdravi i visokomotivisani. Njihov radni vek se završava, kako nam svedoče različite istorijske epohe, vrlo verovatnom pogibijom ili odlaskom u penziju u ranoj vremenskoj dobi; samo malobrojni se podiče ekspertskom titulom vazdušnog asa, i konačno, oni još malobrojniji – iz raznoraznih razloga je tako - iza sebe ostave pisani trag o svom životu, obuci, iskustvima koje su stekli i borbenim akcijama u kojima su učestvovali.

I pored ogromnog tehnološkog razvoja borbenih aviona u poslednjih 100 godina i dalje je, u borbenim uslovima suprotstavljenih mašina tehnološki identične generacije, najvažniji činilac za ostvarenje vazdušne premoći još uvek čovek koji upravlja letećom mašinom, PILOT-LOVAC. Kako je savremena tehnološka opremljenost kabine mlaznog lovca to omogućila, današnji pilot borbenog mlaznjaka je istovremeno osposobljen ne samo za glavni zadatak pilota-lovca - ostvarivanje premoći u vazdušnom prostoru - već i za bombardersko, jurišno i izviđačko dejstvo, pa je stoga logično da je borbeni pilot čovek izuzetne psiho-fizičke kondicije, natprosečnog zdravlja, snažno izraženih instinkta, agresivan u vazduhu, odgovoran vojnik posvećen ispunjenju ciljeva borbene misije, briljantne inteligencije za savlađivanje mnoštva različitih tehničko-tehnoloških sistema u kabini aviona, i nadasve, čovek ledene mirnoće i ekstremno velike hrabrosti, pouzdan i veran pripadnik otadžbine, dobar drug, prijatelj i kolega.

I danas, u eri čestih "proksi-ratova", u kojima se koriste drugi saučesnici u ostvarivanju geopolitičkih interesa sukobljenih strana, gde se, za ostvarivanje medijskih i dnevnih političkih ciljeva, eksploziv protivniku isporučuje dronovima, bespilotnim letelicama, nevođenim ili vođenim raketama i na druge indirektne i neviteške načine, svaka od sukobljenih strana, za slučaj eskalacije ratnih dejstava, u prvoj liniji i u punoj pripravnosti drži PILOTE-LOVCE, spremna da im izda odsudni zadatak, koji je često u realnim uslovima teško ostvariv i najčešće sa kartom u besmrtnost u jednom pravcu . . . I ono poslednje što PILOTE-LOVCE krasi, a zapravo ona crta heroizma koju u sebi nose od kako su zasluženo i ponosno prišili na letačku bluzu svoj letački znak, jeste da niko nikada među njima nije odbio ni takvo sudbonosno naređenje. Zbog sve te kombinacije urođenog i stečenog u svojim životima, zbog smisla svog službenog postojanja često samo za jedan poslednji let, zbog filozofskog u sebi i ledene mirnoće kojom su spremni da prigrle smrtni zagrljaj i ostanu dosledni svojoj sudbini, crnoj ili ružičastoj, oni su posebni među nama. Verujem da među stanovnicima naše planete ne postoji druga profesija slična njihovoj.

Bilo da su njihovi avioni naoružani parom mitraljeza koji pucaju kroz obrtno polje elise ili moćnom kombinacijom mitraljeza i topova u krilima ili radarski vođenim raketama "vazduh-vazduh", istorija je zabeležila dve najčešće vrste karaktera među ovim ljudima posebnog kova: tihi i odmereni ili živahni razmetljivci poput seoskih kicoša. Ipak, u kabini aviona, po svojim sposobnostima, kao i moćima mašina kojima upravljaju, približavaju se ulogama antičkih Bogova, određujući svoju i sudbinu mnogih drugih ljudi.

Iz svega pobrojanog, siguran sam da svaki PILOT-LOVAC koji svoj posao izvodi po pravilu službe ili ga čak na sebi svojstven način kreativno menja, a to naravno čini bez devijantnosti zlokobnog uma, zaslužuje da bude proglašen za celebrity-ličnost, mnogo više od nekog sportskog ili muzičkog superstara kojima se svakodnevno iracionalno dive milioni ljudi širom sveta. A mi danas ni ne znamo ko su ovi beskompromisni heroji, niti koji su ti među nama, sve dok nas tiho ne napuste. Mnogi drugi narodi su, u svojim kulturama i shodno sopstvenim skalama društvenog značaja, te mladiće i bukvalno dovodili u božansku ravan - setimo se samo Ginemera u Francuskoj, Rihthofena u Nemačkoj ili Gabreskog u Sjedinjenim Američkim Državama. Imali smo i mi takve mladiće u svojoj istoriji, mada im najčešće nismo dodeljivali takav oreol.

Mi želimo da na što više njih podsetimo, na njih koji potiču iz svakog kutka sveta.

I upoznajući svet PILOTA-LOVACA, siguran sam da će svako ko se otisne u tu avanturu postati bolji i razumniji čovek, sa mnogo više novih pogleda na večite tekovine životnih vrednosti i filozofskih načela, pa Te zato pozivam, posetioče ovog sajta, da se tom putovanju priključiš!

 

Predsednik udruženja "Mark IX"
Dušan Simić