IZDAVAŠTVO

Adolf Galand

Alat kojim ovaj web-sajt želi da neguje tradicije vojnog pilotskog poziva među njegovim posetiocima, jeste, u nizu drugih, izdavaštvo knjiga odabranih naslova. Takvi naslovi, koji će se naći promovisani na ovom web-sajtu, imaće za cilj formiranje pisanog traga za sadašnju i buduće generacije, trag koji će promovisati pilotski poziv na našim prostorima. Izdavačka kuća "Marsove knjige" u predprodaji već najavljuje prvu memoarsku knjigu pilota-lovca iz ere Drugog svetskog rata.

Prošlo je više od 35 godina od kako je serija knjiga sa sličnom memoarskom tematikom izdata od strane vojnog izdavaštva tadašnje JNA i ponekog tadašnjeg državnog izdavačkog zavoda, a sada je jasno da su uz te knjige odrastali današnji vojni i civilni piloti širom bivše Jugoslavije (Pjer Klosterman: "Veliki Cirkus" i "Ognjevi s neba", Saburo Sakai: "Samuraj", Vasilij Jemeljanenko: "Na surovom ratnom nebu"). Memoari koji će se naći u ovoj ediciji su dosada neobjavljeni na srpskom jeziku, i svakako će biti prestižni da se nađu u kućnoj biblioteci. Oni će uvećati baštinu srpskog jezika i kulture u širem smislu, doprineće našoj bibliotečkoj raznovrsnosti, koja je u priličnom nedostatku ratnih književnih spektakala. Osim toga, ovi memoari će postati nezaboravno štivo za sve ljubitelje istorijske tematike, pogotovo vazduhoplovstva, i svih uzrasta. Ako knjige pronađu svoje najmlađe čitaoce iz civilstva, nadajmo se da će to podstaći povećano interesovanje za upis omladine na jedriličarske ili letačke kurseve za sportsku dozvolu po domaćim aero-klubovima, a kasnije možda i PPL i druge pilotske dozvole ozbiljnijeg civilnog ranga ili postati kandidati za upis na Vojnu Akademiju.

Misija izdavačke kuće "Marsove knjige" jeste širenje ideje o veličini i značaju letačkog poziva, kao i popularizacija vojne avijacije. Svaka od planiranih knjiga iz edicije pilotskih memoara, prikazuje najdublje vrednosti – danas zaboravljene tekovine drugarstva, tzv. kameraderie u uslovima rata i stradanja. Drugarstvo pilota se oduvek i u svakoj vremenskoj eri ratnih sukoba, od Prvog svetskog rata pa naovamo, ogledalo u bezrezervnom timskom duhu i uzajamnoj pažnji i podršci u vezi ostvarenja zadataka na zemlji i u vazduhu, beskonačno maštovitim šalama u kantini, zabavnim međusobnim smicalicama i šaljivim "podmetanjima" širom aerodromskih prostorija, ali istovremeno dubokim osećanjima ličnog gubitka za poginulim ili nestalim prijateljem. U današnje savremeno životno doba, ovakve teme su gotovo napustile ljudsko iskustvo, dok svest o društveno-karakternim osobinama ovih ljudi posebnog kova, koje su krasile prethodne generacije, danas nigde nije moguće videti, čuti, o njima saznati ili pročitati.

Aleksandar Pokriškin

Bitno je istaći, posetioče ovog web-sajta i budući čitaoče knjiga sa istorijskom tematikom, da ni u kom slučaju cilj priređivanja knjige čitalačkoj publici nije bilo kakva politička promocija, niti favorizovanje državnih uređenja i istorijskih ideja koje su neke od država definisale u pojedinim istorijskim periodima (npr. nacistička Nemačka, komunistička SSSR, liberalna demokratija i intervencionizam SAD, japanski ekspanzionizam, itd.). U svakoj knjizi, centar pripovedanja jeste čovek, PILOT-LOVAC, kao i tehničko-tehnološki prikazi lovačkih aviona na svim zaraćenim stranama. Ukoliko u knjigama postoje pripovedanja u vezi tadašnjih aktuelnih režima i frontovskih situacija širom planete, onda to treba doživeti kao blagodet da čitalac iz prve ruke može imati uvid u prošla vremena, pri čemu u svakom slučaju, mora imati sopstveni otklon i distancu prema opisima koji su lične impresije glavnih i sporednih junaka knjige, a ne naučno-istorijski dokazana građa.

Mnoge knjige, naročito memoarske prirode, po svojoj suštini su zapravo svojevrsna ratna anti-propaganda, a to je ideja koja je veoma dobrodošla na našem, balkanskom, pa i širem, evropskom prostoru. Knjige nisu militarističkog duha. Osim toga, one bi široj javnosti mogle približiti lični ugao pilota-ratnika, istinskog heroja, njegov odnos prema odbrani svog i drugih naroda od osvajačkih hordi, ili bi pružile viđenje mesta pilota u ekspanziji i osvajanju tuđih teritorija i porobljavanju drugih naroda.

Žorž Ginemer

Oni čitaoci koji su veliki poznavaoci tehnike pilotaže i tehničkih performansi aviona će, nadam se, moći da pronađu nove informacije o probojima tehnoloških dostignuća, a takođe su dragoceni prikazi društava u kojima su piloti ponikli, rasli, školovali se i u čijim sredinama su se kretali. Pred čitaocima će se naći mnoge istorijske epohe, od Prvog svetskog rata do današnjih dana, iz predratnih, ratnih, međuratnih i posleratnih vremena, a što je naročit kvalitet za čitaoce mlađih generacija.

Nadam se, posetioče ovog web-sajta, da ćeš uživati u čitanju svetskih bestselera prevedenih na srpski jezik i da će Te svaka pročitana knjiga motivisati da se domogneš neke nove naredne!

 

"Marsove knjige"
Urednik